De start van het vaarseizoen staat bijna weer voor de deur! En dat betekent voor booteigenaren dat er nog het een en ander moet gebeuren qua onderhoud voordat er weer volop genoten kan worden op het water. Want tijdens het vaarseizoen heeft de boot het zwaar te verduren. Daarom is het belangrijk om de boot in optimale conditie te krijgen voordat de boot weer het water in gaat. Antifouling is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Bij Brunia Watersport worden de boot vanuit de winterstalling vaarklaar gemaakt én voorzien van een nieuwe antifouling. In deze blog leggen we uit waar je op moet letten en hoe het aanbrengen in zijn werk gaat. 

Wat is het precies?

Antifouling is een verflaag die het gedeelte van de boot onder de waterlijn beschermt tegen de aangroei van kleine organismen zoals mosselen en algen. Deze organismen verhogen de weerstand van je boot, met als gevolg dat het brandstofverbruik toeneemt, de snelheid omlaag gaat en de vaareigenschappen van de boot negatief beïnvloedt worden. Ook worden de onderlagen van de boot aangetast en neemt de kans op corrosie of osmose toe. Dit heeft weer gevolgen voor de levensduur van de boot.

Welke antifouling heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten antifoulings te koop; het belangrijkste verschil is of deze ‘hard’ of ‘zacht’ zijn en of er wel of geen giftige stoffen (zoals koper) in zitten. Welke coating het beste is voor jouw boot bepaal je aan de hand van de volgende 3 vragen:

  • Wat voor antifouling of coating zit er al op je boot?
    Is er eerder harde of zachte coating gebruikt? Weet je dit niet? Dat is makkelijk te achterhalen door met een natte doek over de verf heen te wrijven. Laat er verf af op de doek, dan is het zachte antifouling. Harde antifouling kan niet over een zachte antifouling, maar anderskom kan dit wel. Als er nog geen antifouling is aangebracht op de boot, is het nodig om eerst een speciale hechtlaag aan te brengen.
  • Wat is de vaarstijl van de boot?
    Voor langzaam varende boten (tot 25 knopen) is een zachte antifouling het meest geschikt. Voor boten die harder varen dan 25 knopen, getrailerd worden of die droog vallen, is harde antifouling de beste keuze.
  • Wat is je vaargebied?
    Waar je vaart heeft invloed op hoe veel last je hebt van aangroei. In zout water heb je meer last van aangroei dan in zoet water en in de koude Noordzee heb je bijvoorbeeld minder last dan in een tropische zee.

Aanbrengen van de antifouling

Er zijn een aantal stappen van belang bij het aanbrengen van de antifouling. Een goede voorbereiding is het halve werk! Allereerst reinig je het onderwaterschip met een hogedrukspuit. Verwijder losse verf en maak het onderwaterschip goed droog en zorg dat deze vetvrij en stofvrij is. Eventueel kan het oppervlak nog licht geschuurd worden om het nog wat op te ruwen.
Vervolgens wordt de waterlijn afgeplakt. Vanwege de sterke oplosmiddelen in antifouling en onderwaterverf gebruiken we een verfroller die speciaal geschikt is voor het aanbrengen van antifouling op de boot. En voor de lastige hoeken en randen gebruiken we een radiatorkwast. Indien nodig brengen we een extra laag aan op de boeg, waterlijn, kiel en het roerblad, aangezien deze onderdelen het zwaarder te verduren hebben.

Zelf doen of laten doen?

Zoals je hebt gelezen is het aanbrengen van antifouling een belangrijke en specifieke klus. Naast het kiezen van de juiste coating voor jouw boot, is het ook van belang dat de antifouling op de juiste manier wordt aangebracht. Een goed aangebrachte antifouling komt zowel de vaareigenschappen als de levensduur van de boot ten goede. Bij Brunia Watersport geven wij jouw boot een professionele behandeling en nemen we deze lastige klus graag voor je uit handen!